
Frequently asked questions (FAQ’s) 

Regarding movement control order 

Ministry of Home affairs 

 

Royal Malaysia Police (RMP) 

 

1.  Is it necessary for any permission document from the RMP to move 

interstate? 

 

To date the RMP has postponed the requirement for any person to 

obtain a State Crossing Permit. 

 

2.  If there are restaurants / shops operating normally with the 

public eating at the premises, who should I report this for 

enforcement purposes? 

 

Restaurants and shops are ONLY allowed to provide take-away food 

either by shoppers or through home delivery service. Should the 

premises operate normally, the public is asked to report to the 

nearest Police Station for follow-up action. 

 

3.  My employer insists that employees come to the office even if the 

office / factory is not on the essential list, can I report to the 

RMP? 

 

Complaints can be reported directly to the RMP or the Ministry of 

Health Malaysia. 

 

4.  If there is a road-block as a function of movement control, do I 

need to submit supporting documents to prove my need to move to 

the office? 

 

Employers of essential services (public and private) will need to 

issue an instruction letter to each individual who is assigned to 

work during the duration of the Movement Control Order.  

 



Currently, RMP does not issue any movement permits. 

 

5.  For the movement of delivery of non-essential goods delivery 

trucks, should there be any supporting documents regarding the 

need for this truck movement in the event of road blockage by the 

RMP?  

 

This is an offense under Regulation 7, the Prevention and Control 

of Infectious Diseases (Measures Within the Infected Local Area) 

2020, when convicted can be subject to a fine not exceeding 

RM1,000.00 or to imprisonment for a term not exceeding six (6) 

month or both. 

 

6.  What kind of action will be taken against civilians or employers 

who knowingly violate the Movement Control Order? 

 

A jail sentence of six (6) months or a fine of RM1,000.00 shall be 

imposed if the public or employer is found to be in violation of 

the Movement Control Order. 

 

7.  What are the forms of Action against the person who makes or 

distributes fake news? 

 

   The actions can be taken as follows: 

   a. Section 505 (b) of the Penal Code with a jail term of two (2) 

years and a fine; and 

   b. Section 233 of the Communications and Multimedia Act 1998 with 

a fine of RM50,000,000 or one (1) year imprisonment. 

 

8.  How can the public contact the RMP to ask any related questions? 

 

Members of the public can contact the Malaysian Control Center at 

03-22663333 or 03-22663444, and also at the National Operations 

Management Center 03-88882010. 

 

Immigration Department of Malaysia 



 

Immigration Department of Malaysia (JIM) Travel Restriction 

 

9.  To what extent does this restriction affect the movement between 

nations? 

 

A comprehensive restriction covers all travel of Malaysian citizens 

and permanent residents to overseas and the entry of all foreign 

tourists and visitors into the country. 

 

Citizens and Permanent Residents of Malaysia 

 

10. I am a Malaysian citizen / permanent resident who is overseas and 

wants to return to Malaysia. Can I return to Malaysia under the 

Movement Control Order (PKP)? 

 

For Malaysian citizens and permanent residents who return from 

abroad, they are allowed to enter and are required to undergo a 14-

day self-quarantine examination. 

 

11. Is the PKP for Malaysian citizens (Peninsular) free to move to Sabah 

/ Sarawak? 

  

Yes, it applies to domestic travel except for Malaysian citizens who 

are on vacation, studying or working / performing official duty in 

Sabah / Sarawak are not prevented from returning to the Peninsula 

and vice versa. 

 

Movement from the Peninsula to Sabah: 

i. State and Federal Civil Servants who enter Sabah to perform 

essential services are subject to the letter of confirmation 

issued by the Head of Department at each time of need. 

ii. Private sector workers entering the state of Sabah to perform 

essential services are subject to the employer confirmation 

letter issued at each time of need. 

iii.Residents of Sabah who are not from Sabah (non-Sabahan) including 



their husband / wife and children with Sabah Permanent Resident 

Pass, Sabah resident under Employment Pass, Student Pass, Long 

Term Social Visit Pass or any exemption order are allowed to 

entry subject to their own quarantine for 14 days, stay home 

notice. Couples who are not Sabahans need to show proof of 

marriage. 

 

Movement from the Peninsula to Sarawak: 

i. Residents of Sarawak who are not from Sarawak (non-Sarawakians) 

including their husband / wife and children are allowed to enter 

subject to their own quarantine for 14 days, stay home notice. 

Couples who are not Sarawakians need to show proof of marriage. 

ii. Residents of Sarawak who are not from Sarawak (non-Sarawakians) 

including their husband / wife and children with Work Pass, 

Student Pass, Long Term Social Visit Pass are allowed to enter 

subject to their own quarantine for 14 days, stay home notice. 

Couples who are not Sarawakians need to show proof of marriage. 

iii. Sarawak MyPR holders are allowed to enter subject to their 

own quarantine for 14 days, stay home notice. 

iv. Non-Sarawakian civil servants (non-Sarawakians) including their 

husband / wife and  children in Sarawak are allowed to enter 

subject to their own quarantine for 14 days, stay home notice. 

Couples who are not Sarawakians need to show proof of marriage. 

v. Bruneians / Indonesians (Kalimantan) / Malaysians (Sabah) and 

Singaporeans traveling from Kalimantan and Brunei by land route 

must depart and must report to Immigration Officers at CIQS 

entrance (Tebedu, Tedungan and Sungai Tujuh, Merapok, Mengkalap, 

Biawak, Lubuk Antu and Pandaruan) on the same day as the Transit 

Pass. 

vi. For local Sarawakians / non-local Sarawakians who hold a Sarawak 

Worker / Student Pass / Long Term Visit Pass from Limbang, Lawas 

or Miri across Brunei must apply for their own quarantine 

exemption for 14 days. 

vii. State and Federal Civil Servants entering the state of 

Sarawak to perform essential services are subject to the letter 

of confirmation issued by the Head of Department specific to each 



task requirement. However, every citizen who makes such a move 

is subject to the latest instructions / guidelines issued by the 

State Authority. 

 

11. Can Malaysian citizens and permanent residents who have a work 

permit overseas be allowed to leave Malaysia? 

  

Citizens and permanent residents of Malaysia who have a work permit 

which is a Long Term Pass Holder in any country CAN LEAVE Malaysia 

to that country with CONDITION OF NO RETURN TO MALAYSIA BEFORE 31 

MARCH, 2020. 

 

12. Are Malaysian citizens and permanent residents with work permits in 

Singapore allowed to commute to Singapore? 

  

NOT ALLOWED TO COMMUTE. Citizens and permanent residents of 

Malaysia with a valid work permit in Singapore, are allowed to 

leave for Singapore to work provided they have a work permit from 

their employer in Singapore and a written agreement that the 

accommodation is provided by the employer until 31 March, 2020. 

 

13. Are Malaysian citizens and permanent residents or foreign 

nationals allowed to drive heavy vehicles across the country? 

 

Citizens and permanent residents of Malaysia or foreign nationals 

who drive heavy vehicles for the purpose of carrying essential 

services related items / commercial items are allowed in and out 

and are required to undergo a health check at the relevant 

entrances. However, the movement of such items is subject to 

current directives issued by other relevant agencies. 

 

FOREIGNERS WHO ARE IN MALAYSIA IN THE PKP PERIOD 

  

14. I am a foreigner / foreigner who holds a Social Visit Pass (PLS) in 

Malaysia. If my pass ends during the PKP period, what should I do? 

  



Foreign visitors / tourists are allowed to leave Malaysia and are 

not allowed to return during the period of PKP sanctions. 

  

15. If I want to return to my home country but my country is in lockdown 

and no one is allowed to go in or out and no flights are available, 

can I still be in Malaysia? 

  

Yes, foreigners who cannot return home because of the above may apply 

for a Special Pass from the nearest JIM Office immediately after the 

expiry of the PKP period, provided they have a valid travel document. 

 

16. What should I do if my temporary work pass (PLKS) expires during 

the PKP period while the foreign worker is still in Malaysia? 

  

Any foreign nationals who are long-term pass holders in Malaysia 

(such as PLKS, Employment Pass (Expatriate Pass), Student Pass, 

Dependent Pass (to Long Term Travel Pass Holder) and Long Term Social 

Visit Pass (MM2H)) during the PKP, if: 

  

(i) intends to return to the country of origin, is allowed to pass 

through the entrances / exits without having to renew the pass; 

  

(ii) intending to extend the existing pass period, renewal must be 

made within 14 days after the expiry of the movement control order. 

  

Note: Applicants must have travel documents that are still valid. 

 

FOREIGNERS WHO HOLD MALAYSIAN PASS AND ARE ABROAD IN THE PKP PERIOD 

  

17. If long-term pass holders in Malaysia return home on holiday and 

wish to enter Malaysia during PKP period. Can he be allowed to 

enter Malaysia? 

  

All foreign nationals are NOT allowed to enter Malaysia including 

pass holders such as Temporary Employment Pass, Employment Pass 

(Expatriate Pass), Student Pass, Dependent Pass (to Long Term Pass 



Pass Holder) and Long Term Social Visit Pass (MM2H). Exceptions 

only apply to: 

 

i. Husband / Wife and child of Malaysian Citizens are allowed to 

enter provided that they have Long Term Social Visit (Husband 

/ Wife) and Dependent Pass and undergo quarantine for 14 days. 

ii. Foreign diplomats on duty in the country are allowed to enter 

and undergo quarantine for 14 days. If couples or families of 

diplomats want to enter Malaysia together, they must have a 

Dependent Pass. 

iii.  Expatriate Pass holders involved in essential services (such 

as a predetermined list) must obtain the relevant Ministry / 

Regulatory Agency approval and subsequent approval of the 

Director General of Immigration before their departure to 

Malaysia, as well as their 14-day quarantine (self-quarantine). 

 

18. What do I do if I am abroad and my long term pass expires during 

the PKP period? 

  

In the event of a pass expiry of the movement control order and the 

pass holder is overseas, they will be allowed to return to the 

country within three months after the expiration of this movement 

control order and are required to renew the pass within thirty (30) 

days from the date of entry to Malaysia. 

  

For questions about immigration issues, please contact the 

Malaysian Immigration Department hotline at 03-88801555. 

 

（後略） 


